INNOVATIEKIJKER: Robert Witmond | redacteur Innovatieplein

INNOVATIEKIJKER: Robert Witmond | redacteur Innovatieplein

Naam: Robert Witmond
Functie:
Adviseur Innovatie
Bedrijf:
Kamer van Koophandel

Wat zijn je werkzaamheden?

Mijn werkzaamheden bestaan voornamelijk uit het stimuleren van ondernemers om aan de slag te gaan met innovatie. Ik help ze hier graag bij door te zoeken naar oplossingen bij de problemen waar ze tegen aanlopen. Ook jij kunt me dus altijd benaderen met al je innovatievragen!

Rol bij het Innovatieplein

Ik speur graag naar ontwikkelingen op het technische gebied van innovatie, met name bouw en energie vind ik heel interessant. Hier schrijf ik vervolgens blogs over voor op het Innovatieplein. Mijn doel bij het schrijven van mijn blogs is dat ik hoop dat ze een bron vormen die voor innovatieve ontwikkelingen zorgen in bedrijven in Noord-Nederland. Ik lees wat en denk: hier moeten ondernemers wat mee. Want je bent in je voordeel als je weet wat er speelt en hier vervolgens op in speelt.

Wat was een echt leerpunt in het proces?

Tijdens mijn baan als innovatie adviseur heb ik geleerd dat je innoveren niet alleen kan doen. Innoveren doe je samen. Elke ondernemer heeft zo nu en dan extra informatie nodig, intern of extern, om van een gedachte een uiteindelijk product of dienst te maken.

Er is namelijk meer nodig dan alleen een idee om een innovatie succesvol te laten zijn. Stel: je hebt heel veel technische kennis en hebt een goed idee, maar niet voldoende kennis over hoe je iets verkoopt. Dan moet je daar iemand anders voor zoeken of het zelf leren. Anders gezegd: kijk breder dan je eigen vakgebied. Stel, je bent met een fantastisch product bezig, denk er dan aan hoe het gemaakt en verkocht kan worden.

Hoe kijk je aan tegen de economische ontwikkeling aan?

Economische ontwikkelingen krijgt door de digitalisering een slinger. Al toen het in opkomst was heb ik er actief in meegedaan en nu zie je digitalisering in de woonkamers en op de bureaus. Dat geeft snelheidsbevordering en innovatie kan daardoor ook sneller gaan.

Hoe ga je hiermee om?

Door de digitalisering kan ik, als ik met de trein van Leeuwarden naar Eindhoven moet, fijn werken in de trein met de laptop. Digitaal zou ik ook veel informatie kunnen vinden en in contact komen met mijn collega’s in Eindhoven maar het is goed elkaar in de ogen te kunnen kijken zo nu en dan. Als je met mensen praat kun je er inspiratie uit op doen en kom je veel meer dingen te weten waar je digitaal niet achter zou komen. Er ontstaat menselijke interactie: en dat zal altijd blijven bestaan. Maar, skype biedt ook mogelijkheden als het mij niet lukt om naar collega’s te gaan, voordeel van digitalisering.

Waar ben je trots op en hoe heb je dit bereikt?

Ik ben er trots op hoeveel ondernemers ik in de afgelopen jaren heb kunnen helpen met het succesvol toepassen van een innovatie in hun bedrijf.

Wie inspireert je en waarom?

Sint Franciscus. Hij heeft zo’n 800 jaar geleden ‘de derde orde’ opgericht. Franciscus had namelijk gekozen voor soberheid en armoede en hij inspireerde andere mensen met zijn levensstijl: eenvoudig leven en eerbied hebben voor anderen. En dit probeer ik zelf ook elke dag mee te nemen: laat mensen in hun waarde.

Wat is je levensmotto?

Laat anderen in hun waarde en zet je talenten in. En wijs anderen op mogelijkheden van innovatiekansen.

Wat is je innovatie tip?

Innovatietip: als je gaat innoveren, doe het niet alleen. Zoek anderen. Betrek anderen. Alleen ga je sneller, samen kom je verder.

Ben je bang dat je iets mist? Dat snappen we. We versturen daarom maandelijks een nieuwsbrief met de meest interessante artikelen. Als je deze wil ontvangen, vul dan hieronder je gegevens in. Wij regelen de rest!

Deel dit artikel in je netwerk!

Dit artikel is geplaatst door:

Emmely Schonewille

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.