INNOVATIEKIJKER: Maarten Konijn | Mannen in de ruimte

INNOVATIEKIJKER: Maarten Konijn | Mannen in de ruimte

mannen-in-de-ruimte

Naam: Maarten Konijn
Functie:
Architect & mede-eigenaar
Bedrijf:
Mannen in de ruimte
Sector: A
rchitectenbureau
Omvang bedrijf:
2 fte
Soort business:
Adviseur/dienstverlening

Wat is de bedrijfsactiviteit?

Architectenbureau. Full-service van schets tot oplevering.

Waarmee onderscheidt je onderneming zich in de markt?

Mannen in de ruimte is een architectenbureau met opdrachten in heel Nederland. Onze focus ligt op ontwerpen die intelligent omgaan met de locatie, zoveel mogelijk gebruik maken van duurzame materialen en weinig energie gebruiken.

Wat is de vernieuwing/innovatie in de onderneming?

Vanaf de start van het bureau in 2011 is duurzaamheid een belangrijk thema geweest. We hebben onszelf de vraag gesteld: wat gebeurt er als je duurzaamheid onderdeel maakt van je ontwerpproces? Dus niet als een oppervlakkige, technische aanpassing van het ontwerp, maar als een belangrijke aanleiding vanaf het begin van het ontwerp. Kortom: duurzaamheid als peiler van de architectuur, beginnend bij het ontwerpconcept en de gebouwvorm en doorwerkend tot in de materiaalkeuze en de technische details.

Wat was een echt leerpunt in het proces?

Het verenigen van duurzame details met architectonische details gaat niet zonder slag of stoot.
Een voorbeeld is de Schuurwoning in De Wijk, we wilden hier strakke details maar zonder koudebruggen. Dit heeft bijzondere en innovatieve details opgeleverd: diverse gevelstenen zijn ingezaagd om ruimte te geven aan extra isolatie, isolerend glas is structureel verlijmd om tot betaalbare, onderhoudsvrije kozijnen te komen en bij de dakoverstekken is het materiaalgebruik is gereduceerd voor een efficiënte constructie. Er is hiervoor erg veel overleg nodig geweest tussen architect, bouwer en fabrikant.

Hoe kijk je aan tegen de economische ontwikkeling aan?

Helaas is nog maar een klein deel van wat er in Nederland gebouwd is echt duurzaam gebouwd: de meeste gebouwen worden nog steeds van fossiele, slecht herbruikbare materialen gebouwd: een constructie van kalkzandsteen en beton en isolatie van PIR en PUR.

Hoe ga je hiermee om?

Ondanks de verleiding om de gemakkelijke weg te kiezen en te bouwen volgens de gangbare methodes proberen wij toch andere keuzes te maken en samen met onze opdrachtgevers elk gebouw steeds een stukje duurzamer te maken. Dat wil zeggen: zorgvuldig ontworpen en uitgevoerd en gebruik makend van hernieuwbare materialen.

Waar droom je van?

Ik droom van een project waar de dingen zo goed bij elkaar komen dat het gebouw een nieuwe standaard is voor duurzaam bouwen en een inspiratie vormt voor bouwend Nederland. Hiervoor zijn een aantal dingen nodig. Eigen kennis, een ambitieuze opdrachtgever, maar ook de juiste aannemer, adviseurs, leveranciers en bouwproducten.

Waar ben je trots op en hoe heb je dit bereikt?

Ik ben trots op de manier waarop we midden in de economische crisis vanuit het niets ons bureau hebben opgebouwd, volhoudend aan onze eigen visie. Met deze houding hebben we opdrachtgevers aan ons weten te binden en hebben we een goedlopend bureau opgebouwd, met sinds vorige maand een nieuw kantoor gevestigd in Lelystad.

Daarnaast ben ik ook trots op de woning die we voor onszelf hebben gebouwd in De Wijk. Het is een heerlijke woning en daarnaast een voorbeeld van onze bureaufilosofie: duurzaam gebouwd met een houten draagconstructie, met hoge isolatiewaardes en ontworpen op de baan van de zon.

Wie inspireert je en waarom?

Een paar weken geleden waren we op bezoek bij het bedrijf De Groot in Vroomshoop. Dit bedrijf heeft zich volledig heeft gericht op houtbouw en onder meer bijzondere gebouwen bouwt met kruislaags verlijmde wandpanelen. De gigantische hallen gevuld met alleen maar houtconstructies in productie waren fantastisch om te zien: mooi dat je binnen een nichemarkt zo groot kan zijn!

Wat is je levensmotto?

Met duurzame keuzes kom je verder.

Wat is je innovatie tip?

Het powernest, een oplossing voor het energieneutraal maken van hoogbouwflats.

mannen-in-de-ruimte2

Wil jij net als Maarten Konijn ook Innovatiekijker zijn? Klik dan hier voor meer informatie en om je aan te melden!

Ben je bang dat je iets mist? Dat snappen we. We versturen daarom maandelijks een nieuwsbrief met de meest interessante artikelen. Als je deze wil ontvangen, vul dan hieronder je gegevens in. Wij regelen de rest!

Deel dit artikel in je netwerk!

Dit artikel is geplaatst door:

Emmely Schonewille

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.