Gevonden: een krachtig innovatiemanagementmodel

Gevonden: een krachtig innovatiemanagementmodel

In deze blog komen de verhaallijnen uit mijn eerder blogs bij elkaar tot een innovatiemanagementmodel. Dit innovatiemanagementmodel is in de kern op slechts vier basiselementen gebaseerd en is in de praktijk zeer krachtig gebleken.

Een duurzaam, winstgevend en schaalbaar businessmodel

Een ‘great idea’ wordt pas een ‘great business’ als het businessmodel aantoonbaar duurzaam, winstgevend en schaalbaar is. In mijn eerste blog heb ik uitgelegd wat ik onder innovatie versta. In essentie is dat het creëren van nieuwe waarde, waarbij een ‘great idea’ feasible, desirable en profitable moet zijn. De blogs daarna gingen over de vijf stappen om tot een duurzaam, winstgevend en schaalbaar businessmodel te komen.

Ondernemers benutten kansen door te investeren op basis van een niet-verzekerbaar risico. Dit niet-verzekerbare risico moet zo beheersbaar mogelijk worden gehouden. Bij het ontwikkelen van een ‘great idea’ tot een ‘great business’ moet de aandacht daarom steeds bij het belangrijkste risico zijn. De valkuil is echter dat de aandacht naar zaken gaat die niet de grootste prioriteit verdienen. Dit komt omdat het heel menselijk is voortgang te willen boeken op terrein dat comfortabel voelt. Maar de kans dat dit achteraf verspilde energie blijkt te zijn is levensgroot. Daarom is het belangrijk om in een open dialoog transparant over risico-inschatting te communiceren.  En om enkele adequate risicomanagementtools te kiezen en op de juiste manier toe te passen.

Ben je bang dat je iets mist? Dat snappen we. We versturen daarom maandelijks een nieuwsbrief met de meest interessante artikelen. Als je deze wil ontvangen, vul dan hieronder je gegevens in. Wij regelen de rest!

Het Venndiagram uit mijn eerste blog kan gecombineerd worden met het 5-stappenproces uit mijn tweede blog. Daarmee ontstaat de PEZY GROUP 5-step approach® (zie onderstaande afbeelding). Tijdens dit 5-stappenproces worden de drie toetsingscriteria feasibility, desirability en profitability steeds in balans met elkaar ontwikkeld. Daarbij wordt tijdens stap 2 (feasibility), 3 (desirability) en 4 (profitability) steeds één van de drie toetsingscriteria aangetoond. Op deze wijze kunnen ondernemers die investeren op basis van een niet-verzekerbaar risico succesvol ‘great ideas’ tot ‘great business’ ontwikkelen.

innovatiemanagement

 

Innovatiemanagementmodel

In mijn volgende blogs zal ik ingaan op de risicomanagementtools die ik hierbij adviseer. Om een tipje van de sluier op te lichten: FMEA en Maturity grid zijn de belangrijkste twee. Normaliter worden deze risicomanagementtools vooral vanuit de techniek (stap 2, feasibility) toegepast. Door ze gelijktijdig ook voor desirability (stap 3) en profitability (stap 4) te gebruiken worden het twee krachtige risicomanagementtools. Samen met de 5-step approach en het Venndiagram voor innovatie ontstaat zo het innovatiemanagementmodel dat Pezy Group gebruikt. Wil je hier nu al meer over weten? Neem dan gerust contact met mij op!

Deel dit artikel in je netwerk!

Dit artikel is geplaatst door:

Jan Hoekstra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.